keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Sisältä vihreä

Ja nyt en puhu kateudesta tai mistään pilaantuneesta...
kun kerran jonkin sortin viherpeukalolla on siunattu, niin toki löytyy myös vihreää talon sisältäkin ei vain sen ulkopuolelta. 
Itse asiassa löytyy aika montakin.
Taloudessamme on noin parisenkymmentä ruukkukasvia, josta suurin osa vielä olohuoneessa.
Kaapin päällä on yksi kahdesta pullojukasta, ihmeköynnös/bougainvillea, joka alkaa olemaan vähän turhan iso ja en keksi sille muutakaan paikkaa. Lisäksi kasvi jonka nimeä en muista, mutta taimen ostin Turun kasvitieteellisestä, sen lehden alapinnat on viininpunaiset ja se on muuten raahka, mutta on kukkinut oudoista "kukkapaloista" valkein kukin. 

 Näin viime yönä unta jostain puutarhamyymälästä ja siellä oli pieni viikunantaimi, mitähän syvällisempää merkitystä sillä olisi unien tulkinnassa..?
No tuossa tuo honkkelo on itse kasvattamani avokado, se on jo useamman vuoden ikäinen, joskus oli kauhea vimma kokeilla kaikenmaailman kaupan heviosaston ostosten kasvattelua.
Turkoosissa ruukussa, josta tykkään niin, kasvaa rohtoaloe, taitaa olla mutkan kautta ihan lapsuuden kotini peruja. 
 Amppeleissa on pari rönsyliljaa ja nyt tämä joulukaktus  kukkii.
Tuunaus työnalla olisi parin naruamppelin maalaus kokeilu...
 Keittiön ikkunalla on pari miniappelsiinia, jotka on äitini puun hedelmän siemenistä kasvatettu, vielä nämä ei ole tehneet kukkia, mikä on harmi; appelsiininkukan tuoksu on ihana!
Keittiössä on myös lasilyhdyssä/amppelissa herttaköynnös, se näyttäää viihtyvän tässä hyvin ja kukkii joka kesä oudoin kukkasin.
Lisäksi löytyy vehka, peikonlehti, anopinkieli, kultaköynnös ja pari nimeltä tuntematonta.
Ruukkukasvit on itselle tärkeä viihtyvyyttä tuova tekijä ja niiden ilmaa puhdistavat ominaisuudet ovat kiinnostavia, useatkin kotoamme löytyvät kasvit ovat hyviä selllaisia.

Haastavinta ruukkukasveilla vihersisustamisessa on:
- rintamiestalossa luonnonvalon määrä, siksi useimmat kasveista ovat olohuoneessa, kun sen ilmansuunta on valolle edullisin.
- ruukkujen kanssa on aina hankaluuksia, varsinkin isoille kasveille sopivat ja kivat ruukut on hintavia. Tai se, että löydät istutusruukkuun sopivan suojaruukun.
- kastelun kannalta suosin lajeja jotka kestää kuivahtamista kuolematta ja pari oikein ihanaa kasvia rajautuu heti pois tämän takia. 

Vihersisustamisen uusia tuulia seuraan joistakin blogeista ja jostain kumman syystä himoitsen kovasti vaikkapa aaroninpartaa tai kilpipiileaa :)
Unelmoin sellaisesta talon yhteydessä olevasta talvipuutarhasta, oikeasta pikku orangeriasta. Siellä voisi olla isojakin kasveja ja pikku puita, valoa ja sopiva lämpötila talvettaakkin vaikka pelargonioita. Tykkään linnuista ja talvipuutarhassa voisi asustaa vapaana lemmikkilintuja, vaikka seeprapeippoja tai jotain...

1 kommentti:

  1. Kiva katsaus! Itsellänikin on aika paljon viherkasveja, mutta ei sattumalta yhtään samaa kuin sinulla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...