tiistai 9. syyskuuta 2014

Syksyn sävel


       
       


Syksyyn kuuluu siementen keruu;
on kerättynä narsissitupakan, krassin, ahdekaunokin, kehäkukan ja härkäpavun siemeniä. Kypsytyksessä emossaan kiinni on vielä tuoksuherneen ja tarhakukonkannukset.

Sykllä iskee aina myös niin Martha Stewart olo, että aina on vähän hillottavakin;
sitruunaista kesäkurpitsa hilloa ja viherherukkahilloa olen tehnyt.
Ensinmainittua en ole vielä maisteluun korkannut, mutta jälkimmäistä on tullut syötyä jo useampia pikku purkkeja kaurapuuron ja viilin kera.

Mietin tässä, että miksi yrttien käsittely; riipiminen ja kuivaaminen on niin rentouttavaa ja mukavaa puhaa? Epäilin syyksi yrteistä haihtuvia eteerisiäöljyjä, jotka vaikuttaisivat mielihyvää tuottaen. Koulukaveri taas veikkasi syyksi ihmisen syvällä geeneissä olevaa metsästäjä-keräilijä perimää, joka hyrisee tyytyväisyydestä, kun talvi on ravinnolla turvattu. Ja vaikka puhumme nyt vain yrteistä, niin epäilen, että kyllä se koskettaa jotain syvällä  sisällämme. Varmaan on kyse hiukan molemmista vaihtoehdoista.

Kuvassa yrttienpurkkien kanssa on myös kuivatuista horsman-, ruiskaunokin-, kehäkukanterälehdistä, ahomansikan ja sitruunamelissan lehdistä, sekä omenakuoresta sekoitettua yrttijuoma ainesta,joka ainakin näyttää HURMAAVALTA!
Säilöttävänä on vielä omenat, soseena ja kuivattuna.

Vuodenaikojen kierron huomioiminen myös ihan esteettisessä mielessä 
kodin tunnelmassa on myös minulle tärkeää; koristekurpitsoja, syyskransseja, kynttilälyhtyjä ja sen sellaista.

Vaikka syksyllä on niin monta mukavaa asiaa;
monet asiat kauniissa luonnossa, pikkulintuja näkyy pihapiirissä enemmän, sumuisia aamuja, niin silti syksyn sävel on hiukan haikea.
Pitäisikö puutarha ihmisen nostaa pala heinikkoa vatiin, hankkia kirkasvalo lamppu, kesä luonnonääniä nauhoitettuna ja tuoksuvia kukkia, jotta niilä voisi terapioida itseään talvella.

3 kommenttia:

  1. Hurmaavaa syksyn tunnelmaa!
    Nauti tummuvista syysilloista ja itsekerättyjä siemenpusseja ja purnukoita on sitten mukava hypistellä ja suunnitella sydäntalvella!
    Lähetän vielä kottikärryllisen lämpöä täältä etelän auringon alta!

    VastaaPoista
  2. Pala heinikkoa niittykukkineen olisi kyllä ihana elementti olkkarissa talven ajan! Kannatetaan, hyvä idea! Nyt puuttuu enää toteutus :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...