tiistai 19. elokuuta 2014

Hyötyä ja huviaHyvin on päässyt satoa korjaamaan;
esimerkiksi kesäkurpitsasta on synytynyt sitruunaista hilloketta, sosetta ja raastetta pakastettavaksi, talven pärjää taas aika pitkälti omilla kuivatuilla yrteillä.

Pistin jälleen merkille hyötkasvien koristeellisenkin merkityksen.
No jos satoa tuottavat kasvit ovat itsestäänselvästi sitä hyötypuolta, niin estettisyyden kai voisi laskea huviksi.
Vaikka tokihan on niinkin, että kaikki kasvit eivät ole ihmisille suoraan hyödyksi esim. ravinnon muodossa, mutta sitäkin tarpeellisempia puutarhan monimuotoisuuden kannalta.
Kasvatan eimerkiksi useita erilaisia yrttikasveja, vaikka en korjaa niistä kaikista satoa, koska useat yrtit ovat loistavia kasveja pölyttäjille.
Nämä molemmat hyödylliset puolet on varsin helppo yhdistää esteettisten näkökulmien kanssa, esteetikko, kun olen, niin puutarhan kauneus arvot ovat myös tärkeitä.
Nuo puna-vihreät pavut, luomu pensaspapu 'Borlotto',
ovat kyllä niin kauniita, että niitäkin voisi kasvattaa silkasta kauneudesta, vielä en ole niitä maistellut, niin en osaa siitä sanoa.
Mäkimeirami kukkii oikein hyvin vielä ja on erittäin suosittu pölyttäjien keskuudessa, mietinkin, että sillä voisin yhden perenna alueen reunan laittaa ensi kesänä, saisi hyvää kukintaa loppu kesään.

Ylikasvanut salaatti 'Amerikanischer Brauner' on myös aika näyttävän näköinen. Myös lehtikaali on oikein komeaksi kasvanut.
Aionkin kokeilla ensi kesänä enemmän hyötykasvien kasvattamista ruukkupuutarhassa myös enemmän koriste mielessä.
Punakukkaista härkäpapua 'Crimson Flowered', latva-artisokkaa, punaista lehtikaalia, ehkäpä jopa ylikasvanutta salaattia.

'Moonwalker' auringonkukat heiluvat korkeuksissa syyskesän tuulessa. Yrttitarhan takana perunan varsien, raparperin  lehtien ja tarhapiiskujen syleilyssä on vielä kauniilla ilmalla hyvä nauttia palasesta paratiisia. 

3 kommenttia:

  1. Onpa upeat puutarha kuvasi ja varmasti satokin !!! Jospa mäkin ensi vuonna ehtisin enemmän keskittymään hyötykasveihin ;) Iloa päivääsi ♥

    VastaaPoista
  2. Minä en ole vielä saanut yhtenäkään kesänä aikaiseksi laittaa "puutarhapalstaa" pystyyn vaikka kuinka on aina ollut mielessä. Ehkä sitä joskus, JOSKUS, tulisi hankittua kasvihuone pihannurkkaan. Siellä olisi syötävät hyvässä turvassa kanoilta ja ankoiltakin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...