lauantai 8. syyskuuta 2012

Hyvän olon juttuja vol1. Ruoka

Aloitan nyt juttu sarjan 
jossa kerron asioista jotka 
koen oman hyvinvointini tukipilareiksi.

Aloitan ravinnosta/ruuasta

10v. sitten terveellisyys oli minulle yhtä, 
kuin vähäkalorisuus;
Täytin vatsaani keinomakeutetulla 
mehukeitolla ja popsin kalkkunaleikettä
suoraan paketista, onha se kevyttä 
ja proteiini pitoista.

  Nyt minulle on tärkeintä yksinkertaisuus,
aitous, puhtaus, lisäaineettomuus...

Olen luopunut:
Näistä vuoden sisään
 -leikkeleistä(koska huomasin, että pärjään mainiosti ilman) 
-kevyt margariinista (koska se on täynnä lisäaineita, nykyään käytössä ingmariini)
-valmissalaatinkastikkeesta
-makeutusaineista (jo nelisen vuotta sitten)

Tavoitteina olisi
-valkoisen sokerin ja vehnän minimointi,
-lihan vähentäminen (en voisi kumminkaan ryhtyä täys vegaaniksi),
-opetella suosimaan kausikruokaa enemmän
-ruoka hävikin minimointi.

(Minua suorastaan järkyttää,
nämä uutiset, kuinka
paljon Suomessa ja maailmalla
menee ruokaa jätteeksi.)
Joku jossain sanoikin:
Niin kauan ruokaa ei voi sanoa kalliiksi, 
kun sitä on varaa heittää roskiin.


Valtsen mielelläni
(jos budjetti ja valikoima sallii)
-Luomua
(koska olen saannut siitä ennemmän hyvää, kuin huonoa tietoa
ja toivon sen kehittyvän, myös maku on usein niiiden etuna ollut).
-Reilunkaupantuotteen
(vaikka senkin tuotannossa on havaittu
aukkoja, kehitystä siihenkin).
-Lähiruokaa
(koska pientuottajia tukee mielellän)

Päivittäin
-Käytetään rypsi- tai oliiviöljyä
-syön siemeniä/pähkinöitä
-Hedelmiä/marjoja
-Kasviksia(voisi syödä lisääkin)
-Yritän hillitä leivänsyöntiä(liika turvottaa)
-leiväksi valitsen lisäaineetonta ruisleipää
ja itse tehtyä leipää syön vaaleanakin, tosi harvoin 
ostettuna valmiina.
-Syön useana kertana viikossa itse tehtyä mysliä, 
puuroja, maustamatontajogurttia
-niin usein, kuin voin teen myös kasvisruokia

Ei maistu
-karkit(ei oikeastaan koskaan ikinä)
-energiajuomat(maistuu pahalle &turhia)
-valmiiksi marinoituliha(lisäaineita, huijausta)
-maustettutjogurtit(yleisesti ottaen liian makeita,
joskus syön maustettua luomu jogurttia, soija tai
kaurajogurttia)


Eilen aloitin aamun vihreällä teellä kera hunajan, 
maustamattoman jogurtin, kera mangososeen ja
pellavansiementen, lisäksi 2ruisvuokasiivua, 
juustoa 2siivua, omaa kurkkua 
ja keitetty kananmuna.
Monena aamuna olen juonnut aamukahvin 
pari tuntia aamiaisen jälkeen ja ottanut
sen kanssa palan tummaasuklaata ja pari mantelia.
En tiedä mitä syön tänään lounaaksi,
yleensä edellisen päivän tähteitä,
jotta ruokaa ei menisi hukkaan.


Lounaalla toissa päivänä: paistettuja metsäsieniä ruisleivällä,
yksinkertaisen hyvää!

Päivälliseksi tein 30% alennuksesta löytyneen
porsaanfileen & uunijuureksia.
Iltapalalla ajattelin syödä ohrapuuroa tuoreen puolukkasurvoksen kera.
Itselleni olen kehittänyt neuvoja:

-Syön pääsääntöisesti sellaista minkä raaka-aineet tunnen,
vältän raaka-aineita mitä en pysty visualisoimaan. 
Vaikkapa emulgointiaine;
mitä se on, miltä näyttää, miksi sitä käytetään?
(noh sattuneesta syystä tiedän tästä enemmän, 

olen käsitellyt sitä ja se on
minusta niin ällöä, että välttelen sitä 
ja toisekseen kyseenalaistan myös tarpeellisuuden, 
siksi sen terveysvaikutuksilla ei ole väliä minulle)

-Syö niin paljon herkkuja, kuin viitsit itse valmistaa.
(tai vaihtoehtoisesti panosta harvemin laadukkaisiin valmis herkkuihin, kuin usein lisäaine korvikehöttöihin)

-Mieluummin vähemmän aitoja aineksia(voita, sokeria tms.), 
kuin enemmän korvikkeita(makeutusaineita, margariineja tms.)

-Kaikkea voi syödä kohtuudella,
tärkeintä on mistä päivittäinen ruokavalio koostuu

-Kuuntele kehosi viestejä
(jos vaikka kokee, että leipä/viljat ei sovi ja olo 
parenee jättämällä ne pois, niin ei siinä lääkärin diagnoosia tarvi, kuitua saa muualtakin)


Hinta;
Kun kysyn itseltäni mitä haluan ja 
mihin panostan ja mistä taas pihistän 
teen asoista itselleni melko helppoa.
Haluan panostaa ruokaan, sellaiseen minkä
minä koen hyväksi.
Voin taas pihistää monesta muusta kuluttamisesta, 
turhista ostoksista, käyden kirppareilla jne.

Tässä linkki kirjoitukseeni
lukukokemuksistani ruoka kirjoista.
Ja tuon jälkeen luin myös sen

Seppo Konttisen: Suomalainen ruokalasku
suosittelen!

Ruuan osalta eletään nyt parasta aikaa;

Oman puutarhan sato ja metsän antimia.
Ruuan osalta tuleva To Do lista on:
-Omenapiirakan teko
-Retki viereiseen maakuntaan myllylle,
toivottavasti saan sieltä spelttiä

Ruoka on ravintoa, terveyttä
ja nautintoa!
















 







6 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava postaus ! Saman suuntaisia ajatuksia itselläkin hautumassa, mutta jokapäiväinen toteutus ontuu vielä pahasti...no pieni askelin asiassa eteenpäin. Iloista sunnuntaita sinulle ♥

    VastaaPoista
  2. No mukavaa jos sain siihen jotain kiinnostavaa :)
    Pienin askelin etenemisestä olen ihan samaa mieltä, oli sitten kyse mistä tahansa elämäntapojen muuttamisesta; ruokailu tottumuksista, liikkumisesta, henkiseen hyvinvointiin panostamisesta... Liian rajuilla muutoksilla ei saa, kuin stressiä aikaan ja homma menee mönkään suurella todennäköisyydellä

    VastaaPoista
  3. Minun kommenttini katosi johonkin avaruuteen... Tykkäsin kovasti lukemastani! Samoja pyörittelen mielessäni itsekin. Miehelle luin tämän ääneen ja hän oli myös samoilla linjoilla! Kiva, kun on samoin ajattelevia muitakin!

    VastaaPoista
  4. No onpas kiva kuulla Henkkumaaria! Tuon ruokakirja jutun lopussa taisinkin yllyttää ruoka vallankumoukseen ;D

    VastaaPoista
  5. Täytyy kyllä sanoa, että tänään on ollut taas sellaisia aisti elämyksiä, että tekis mieli hehkutta niitä ihan omassa postauksessa. Kotileipomon tuotteet, myllyn tuoksu(harmillisesti unohdin kameran) ja kaikki mitä kotona on sen jälkeen synytynyt on vaan vieneet kielen mennessään, onneksi voi kirjoittaa ;)

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen postaus! Entistä tärkeämmäksi on mullekkin tullut miettiä, mitä syö, sillä se tosiaankin vaikuttaa "kaikkeen". Mielenkiintoinen blogi kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...